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FEMA (Transfer or Issue of Foreign Security) 
Regulations 

 
As per the FEMA (Transfer or Issue of Foreign Security) Regulations, 2004, Indian 
companies as well as individuals can make overseas investments. The investment by 
companies is referred to as “Corporate ODI”, while the investment by individual is referred 
as “Individual ODI”. In light of your queries, the difference between Corporate ODI and 
Individual ODI is summarized as follows: 
 

 Corporate ODI Individual ODI 
Limit on 
Investment 

Of up to 400% of its net worth (paid 
up capital and free reserves) as per 
its last audited balance sheet. Limit 
applicable to overseas investment in 
any number of entities / in any form 
(including loans and guarantees). No 
limit applicable on investment 
through the EEFC Account (export 
earnings) of the Indian company. 

up to USD 250,000 per financial 
year, under the LRS 

Activities of 
overseas 
entity 

Any activity other than the business 
of real estate or banking 

Any activity other than the 
business of real estate, banking or 
financial services 

Step down 
subsidiary 

Allowed. No prior permission of RBI 
is required. Only reporting is 
required. 

Not allowed (it should be an 
operating entity only) 

Branches or 
other forms 
of business 
presence 

No restriction, subject to applicable 
laws. No prior permission of RBI is 
required. 

No restriction, subject to 
applicable laws. No prior 
permission of RBI is required. 

 
Note: all the compliances applicable in case of Corporate ODI (eg., filing of Form A-2, ODI, 
APR, valuation of shares etc.) are applicable in case of Individual ODI as well. 

Q1: a) The annual return to be filed by an Indian Company to RBI for their operations 
of their overseas subsidiary- I need information relating to annual filling plus, the forms 
to be filed & the deadline for their filling. 

 
A: In terms of the Foreign Exchange Management (Transfer or Issue of Any Foreign Security) 
Regulations, 2004, the Indian company shall have to submit an Annual Performance Report 
(APR) to the RBI in Part II of Form ODI (as attached), on or before Dec 31st every year. The 
APR shall be based on the audited annual accounts of the overseas subsidiary for the 
preceding year, unless specifically exempted by the RBI. 
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      Q1: b) Penalties for non-compliance and for the delay in submission. 
 
A: Section 13(1) of FEMA prescribes the penalty for any contravention of the provisions of 
the FEMA or any rule, regulation, notification, direction or order issued thereunder, which, 
upon adjudication 

• shall be up to thrice the sum involved where such amount is quantifiable, OR 
• up to two lakh rupees where the amount is not quantifiable; 
• In case of contravention is a continuing one, further penalty up to five thousand 

rupees for every day is prescribed. 
 

Q2: a) Consolidation of overseas subsidiary to an Indian holding company, presently 
the requirement for consolidation is for only listed company, have they included for 
Private limited companies & when it is required to be done for private companies. 

 
 A: The requirement of consolidation of accounts of subsidiaries by an Indian Holding 
Company is prescribed under Section 129 of the Companies Act, 2013, which is applicable to 
all the companies, i.e., private as well as public companies. Section 129(3) requires an Indian 
company to consolidate Financial Statements (FS) of all of its subsidiaries, which includes 
overseas subsidiaries as well.  The Listing Agreement, which applies only to the public 
companies listed on any stock exchange in India, additionally prescribes such requirement.   
 
 

Q2 b) What is the deadline for consolidation of financial statements, filling 
requirements to the registrar of companies & the income tax department. 

 
A: The audited consolidated FS are required to be laid before the shareholders at the annual 
general meeting of the company, to be held every year within 6 months of the closure of the 
financial year, i.e., by September 30th. As per section 137(1), the audited FS are thereafter 
required to be filed with the Registrar of Companies, within 30 days of the date of annual 
general meeting. 
 
As per the Income Tax Act, 1961, the Indian company shall be required to prepare its 
standalone financial statements and get them audited. The financial statements along with 
the audit report would have to be filed by the company to income tax department by 
furnishing a Return of Income before 30th September of the subsequent year. Thus, in most 
of the cases, the Indian companies would not be required to furnish the consolidated 
financial statements to the income tax department. However, where the corporate entity in 
India is the parent entity having subsidiaries outside India, then it may be required to report 
its consolidated financial statements to the income tax department, subject to certain 
conditions provided in section 286 of Income Tax Act, 1961 (Country by Country Reporting). 
The text of Section 286 is attached for ease of reference. 
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Q3: If an overseas citizen of Indian Origin buys a property/Land (not an agricultural land) 
what are the permission required from RBI before purchase & the requirements before the 
sale of the land/Property. 
 
 A: Regulation 4 of Foreign Exchange Management (Acquisition and Transfer of Immovable 
Property in India) Regulations, 2000, provides that a Person of Indian Origin Resident 
Outside India (PIO) may acquire any immovable property in India other than any 
agricultural property, plantation, or a farm house without any prior approval of the RBI. The 
payment of purchase price can be made through normal banking channels by way of inward 
remittance from any place outside India or through funds held in any non-resident account, 
if any. The immovable property thus acquired can be transferred by way of sale without any 
prior approval of RBI, but only to a person resident in India. Such sale proceeds can be 
repatriated outside India subject to the following conditions: 
 

- The amount to be repatriated does not exceed the amount paid for acquisition; 
and 

- In case of residential property, repatriation is restricted to not more than 2 
properties. 

 
Q4 a) If an Indian citizen remits money under LRS (Liberalized Remittance Scheme), 
can he use the fund to subscribe for the shares of a private ltd overseas and are there 
any restrictions on controlling interest (Say holding 51% to 100%) 

 
 A: Under the LRS Scheme any resident individual of India is allowed to invest by way of 
subscription / acquisition of shares of overseas companies (listed as well as unlisted), within 
the overall limit of USD 2,50,000 per financial year. No restriction is prescribed as regards 
the controlling interest of the Indian investor. However, the overseas company should be 
engaged in bona fide business activity and not in real estate / banking / financial services. 
Further, such entity must be an operating entity only and no step down subsidiary is allowed 
to be acquired or set up. 
 

Q4 b) Any annual returns are to be filled about the investments to RBI under LRS 
scheme. 

 
 A: All remittances under the LRS can be made through an Authorized Dealer (Indian Bank). 
The remitter is required to furnish Form A2 (as attached) and Form ODI (Part I) to its Bank, 
at the time of each remittance. Thereafter, the APR shall have to be filed annually (Please 
refer to our response to Q # 1 above) 


